Urząd Gminy Kotla

ul. Głogowska 93
67-240 Kotla

tel. 76-8318-361
      76-8318-313
fax 76-8318-308
e-mail:
gmina@kotla.pl

QR Code Infof JPG

Godziny pracy:
dzień godziny
pn  7:30-15:30
wt  7:30-17:00
śr  7:30-15:30
czw  7:30-15:30
pt  7:30-14:00

Konto bankowe
Bank Spółdzielczy we Wschowie, O/Kotla
nr: 49 8669 0001 0180 8317 2000 0043


 

Gmina Kotla Folder informacyjny

Ścieżka Leśna Dolina Ulotka JPG
 

Regionalny System Ostrzegania - aplikacja na android

Strona główna

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

wtorek, 08 września 2009 13:42
-

ImageW dniu 4 września br. w Centrum Handlowym „Magnolia Park” we Wrocławiu odbył się finał regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkursu w Województwie Dolnośląskim zgłoszonych zostało ok. 70 produktów i 12 potraw.

Zgłoszone do konkursu potrawy to przysmaki regionalne wywodzące się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w województwie dolnośląskim. Konkurs na etapie regionalnym został zorganizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Urzędem Marszałkowskimi Województwa Dolnośląskiego. Dolnośląskie potrawy zaprezentowane zostały wg 4 kategorii konkursowych: • produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), • produkty pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, konfitury, marynaty, soki, chleby i inne wypieki), • napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), • produkty łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Do konkursu z naszej Gminy swoje potrawy zgłosiły: - p. Stanisława Jasinowska - farsz do pierogów smażonych, - p. Gizela Nowogońska – dodatek smakowy z płatków dzikiej róży, - p. Krystyna Kotala – pasztet z królika. Członkinie Zespołu Folklorystycznego Grochowiczanki zgłosiły swoje potrawy jako jedyne z powiatu głogowskiego. W konkursie brały udział m.in. takie produkty jak: Świnka po zaciszańsku, Ser kozi z Łonicy, pstrąg wędzony, pasztet z królika, szynka dziadka Ludwika, Kaczka nadziewana cielęciną, zrazy z jelenia i wiele innych. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego wyróżnienie otrzymała p. Stanisława Jasinowska za farsz do pierogów smażonych. Serdecznie gratulujemy

zobacz relacje fotograficzną